Postní kuchařka

S jedním z našich ambasadorů, Pavlem Drdelem, kuchařem a majitelem restaurace Sůl a řepa, jsme se dohodli na vydání kuchařky!

 

Postní kuchařka nabídne originální recepty z lokálních čerstvých surovin, které si můžeme dopřát po celý rok. O úvodní slovo jsme požádali evangelického faráře, kaplana a vášnivého kuchaře, Pavla Rumla. Knihu vydáváme ve spolupráci s nakladatelstvím Smart Press, které je známé svým kvalitním zpracováním kuchařek.

174448051_4153751841341580_4152525297339339806_n.jpg
POST_3D.jpg

Na co se můžete těšit

Kniha originálních postních receptů vyjde na 200 stranách v pevné vazbě s krásnými barevnými fotografiemi, které fotil sám autor knihy,

Pavel Drdel. 

 

Kuchařka obsahuje více než 80 receptů na moderní chutná bezmasá hlavní jídla, polévky a saláty a 60 návodů, jak uchovat sezónní zeleninu díky fermentaci, nakládání, sušení. Dozvíte se, jak vyrobit ochucené oleje nebo netradiční nápoje.

V knize najdete také 5 tradičních postních receptů

a povídání o sezónní stravě se zaměřením na postní období od Hanky Zemanové, autorkou nejprodávanějších knih o biopotravinách.​

174448051_4153751841341580_4152525297339339806_n.jpg

Tradice

Naši předkové se pravidelně dvakrát ročně postili.

40 dnů před Velikonoci a v době adventu, který právě nadchází. Do dnešních dnů nám z adventního půstu zbyla hlavně pověst o zlatém prasátku, které uvidíte, když nebudete na Štědrý den jíst maso. Je těžké odolat přebytku

a konzumnímu stylu, který nás obklopuje. Část lidí však i dnes zkouší nějakou formu půstu do svého života zařadit, protože objevili jeho báječné účinky na tělo i psychiku.

V Postní kuchařce najdete krásný text

o významu půstu a křesťanství od farářky Martiny Viktorie Kopecké a text o tradicích, které se vážou k postním nedělím z knihy Tradinář od Martiny Boledovičová a Moniky Kindlové.

POST_04a.jpg
POST_06a.jpg

Současné pojetí

Netradiční kuchařka je plná postních receptů na celý rok, které jsou postavené na sezónních surovinách a zohledňují udržitelnost a lokálnost produktů. To odráží

i samotný podtitul knihy od kořene po nať, který představuje snahu využít produkt v jeho celosti, nic nevyhodit.

Bohatost, kterou nabízí letní a podzimní měsíce, uchová naložené nebo usušené a použije v zimních receptech. Kromě zimních jídel kniha obsahuje i dalších téměř 20 receptů z jarních, letních a podzimních surovin, a tak ukazuje, že s obohacením jídelníčku o bezmasé pokrmy můžeme začít v jakýkoli den v roce.

Autor knihy

Pavel Drdel, ambasador sbírky Post(n)i se a šéfkuchař restaurace Sůl a řepa ve Strakonicích, odkud i sám pochází. Ve své restauraci spolupracuje s malými farmáři a místními dodavateli, propojuje české

a zahraniční postupy a vaří lokální jídla plná chuti.

 

Základ jeho kuchyně tak nezačíná u plotny, ale u lokálních farmářů na poli. O to více si váží každé suroviny a snaží se jí zpracovat beze zbytku. Nakládá, suší, fermentuje. Je zakládajícím členem jihočeského spolku čtyř restaurací Jíme Jih.

Pavel Drdel, autor kuchařky
POST_03b.jpg

Dobrý skutek

Kniha nese myšlenku dárcovství a pomoci tam, kde je třeba, kterou autor sdílí s Postní sbírkou. Část výtěžku z prodeje proto poputuje do komunitního centra Tahaddi Lebanon na podporu vzdělávání velmi chudých libanonských dětí a dětí, jejichž rodiče utekli před válkou ze Sýrie.

 Z knih prodaných v předprodeji půjde do Postní sbírky 50 % z ceny každého kusu. Z prodeje v knihkupectvích, který začne spolu se začátkem velikonočního půstu, získá Postní sbírka 10 % z tržeb.