Postní kuchařka
S jedním z našich ambasadorů, Pavlem Drdelem, kuchařem a majitelem restaurace Sůl a řepa, jsme vydali kuchařku plnou skvělých receptů!
Postní kuchařka nabízí originální recepty z lokálních čerstvých surovin, které si můžeme dopřát po celý rok. O úvodní slovo jsme požádali evangelického faráře, kaplana a vášnivého kuchaře, Pavla Rumla. Knihu jsme vyd ve spolupráci s nakladatelstvím Smart Press, které je známé svým kvalitním zpracováním kuchařek.


Na co se můžete těšit
Kniha originálních postních receptů vyjde na 200 stranách v pevné vazbě s krásnými barevnými fotografiemi, které fotil sám autor knihy,
Pavel Drdel.
Kuchařka obsahuje více než 80 receptů na moderní chutná bezmasá hlavní jídla, polévky a saláty a 60 návodů, jak uchovat sezónní zeleninu díky fermentaci, nakládání, sušení. Dozvíte se, jak vyrobit ochucené oleje nebo netradiční nápoje.
V knize najdete také 5 tradičních postních receptů
a povídání o sezónní stravě se zaměřením na postní období od Hanky Zemanové, autorkou nejprodávanějších knih o biopotravinách.

Tradice
Naši předkové se pravidelně dvakrát ročně postili.
40 dnů před Velikonoci a v době adventu, který právě nadchází. Do dnešních dnů nám z adventního půstu zbyla hlavně pověst o zlatém prasátku, které uvidíte, když nebudete na Štědrý den jíst maso. Je těžké odolat přebytku
a konzumnímu stylu, který nás obklopuje. Část lidí však i dnes zkouší nějakou formu půstu do svého života zařadit, protože objevili jeho báječné účinky na tělo i psychiku.
V Postní kuchařce najdete krásný text
o významu půstu a křesťanství od farářky Martiny Viktorie Kopecké a text o tradicích, které se vážou k postním nedělím z knihy Tradinář od Martiny Boledovičová a Moniky Kindlové.


Současné pojetí
Netradiční kuchařka je plná postních receptů na celý rok, které jsou postavené na sezónních surovinách a zohledňují udržitelnost a lokálnost produktů. To odráží
i samotný podtitul knihy od kořene po nať, který představuje snahu využít produkt v jeho celosti, nic nevyhodit.
Bohatost, kterou nabízí letní a podzimní měsíce, uchová naložené nebo usušené a použije v zimních receptech. Kromě zimních jídel kniha obsahuje i dalších téměř 20 receptů z jarních, letních a podzimních surovin, a tak ukazuje, že s obohacením jídelníčku o bezmasé pokrmy můžeme začít v jakýkoli den v roce.
Autor knihy
Pavel Drdel, ambasador sbírky Post(n)i se a šéfkuchař restaurace Sůl a řepa ve Strakonicích, odkud i sám pochází. Ve své restauraci spolupracuje s malými farmáři a místními dodavateli, propojuje české
a zahraniční postupy a vaří lokální jídla plná chuti.
Základ jeho kuchyně tak nezačíná u plotny, ale u lokálních farmářů na poli. O to více si váží každé suroviny a snaží se jí zpracovat beze zbytku. Nakládá, suší, fermentuje. Je zakládajícím členem jihočeského spolku čtyř restaurací Jíme Jih.


Dobrý skutek
Kniha nese myšlenku dárcovství a pomoci tam, kde je třeba, kterou autor sdílí s Postní sbírkou. Část výtěžku z prodeje proto poputuje do komunitního centra Tahaddi Lebanon na podporu vzdělávání velmi chudých libanonských dětí a dětí, jejichž rodiče utekli před válkou ze Sýrie.
Z knih prodaných v předprodeji půjde do Postní sbírky 50 % z ceny každého kusu. Z prodeje v knihkupectvích, který začne spolu se začátkem velikonočního půstu, získá Postní sbírka 10 % z tržeb.