Vydáváme Postní kuchařku, podpořte nás!

S jedním z našich ambasadorů, Pavlem Drdelem, kuchařem a majitelem restaurace Sůl a řepa, jsme se dohodli na vydání kuchařky!

 

Postní kuchařka nabídne originální recepty z lokálních čerstvých surovin, které si můžeme dopřát po celý rok. O úvodní slovo jsme požádali evangelického faráře, kaplana a vášnivého kuchaře, Pavla Rumla. Knihu vydáváme ve spolupráci s nakladatelstvím Smart Press, které je známé svým kvalitním zpracováním kuchařek.




Z čeho naše Postní kuchařka vychází?


Čtyřicetidenní půst před Velikonocemi známe všichni jako křesťanskou tradici. Dnes však různé formy jarní očisty a detoxu zkouší každé jaro i celá řada lidí nehledě na vyznání.

Půst nabírá různých podob dle dané tradice a náboženství. Nejběžnější je vzdát se na určitou dobu masa. Postní kuchařka Pavla Drdela ukazuje, že to nemusí znamenat ochuzení se o dobrou chuť jídla nebo radost z vaření.


Bohatost, kterou nabízí letní a podzimní měsíce, uchová naložené nebo usušené a použije v zimních receptech. Kromě zimních jídel ale kniha obsahuje i dalších téměř 20 receptů z jarních, letních a podzimních surovin, a tak ukazuje, že s obohacením jídelníčku o bezmasé pokrmy můžeme začít v jakýkoli den v roce.



Na co se v knize ještě můžete těšit?

  • Více než 80 receptů na moderní chutná bezmasá hlavní jídla, polévky a saláty

  • 60 návodů, jak uchovat sezónní zeleninu díky fermentaci, nakládání, sušení, jak vyrobit ochucené oleje nebo netradiční nápoje

  • 5 tradičních postních receptů

  • Text o významu půstu v křesťanství od farářky Martiny Viktorie Kopecké

  • Povídání o sezónní stravě se zaměřením na postní období od Hanky Zemanové

  • Text o tradicích, které se vážou k postním nedělím, z knihy Tradinář Martiny Boledovičové a Moniky Kindlové


Knihu si nyní můžete jednotlivě předkoupit od 15. 11. na darovacím formuláři Donio.



Na co vybrané peníze použijeme?

Vybrané peníze použijeme na částečné pokrytí nákladů spojených s vydáním knihy. Chceme představit netradiční kuchařku plnou postních receptů na celý rok, které jsou postavené na sezónních surovinách a zohledňují udržitelnost a lokálnost produktů. To odráží i samotný podtitul knihy – od kořene po nať, který představuje snahu využít produkt v jeho celosti, nic nevyhodit. Slupky a kořínky usušit na jemný prach pro dochucování pokrmů, dužinu upéct, nať rozmixovat na pesto nebo použít v ochuceném oleji. Zároveň ale kniha nese i myšlenku dárcovství a pomoci tam, kde je třeba, kterou autor sdílí s Postní sbírkou. Část výtěžku z prodeje proto poputuje na podporu vzdělávání velmi chudých libanonských dětí a dětí, jejichž rodiče utekli před válkou ze Sýrie.


Z knih prodaných v předprodeji půjde do Postní sbírky, a tedy na podporu vzdělávání velmi chudých libanonských dětí a dětí, jejichž rodiče utekli před válkou ze Sýrie, 50 % z ceny každého kusu. Od začátku půstu na začátku března 2022, kdy už budou knihy na pultech knihkupectví, půjde z každé knihy do Postní sbírky 10 %.

Za vaši podporu pro Postní kuchařku i sbírku předem děkujeme. Případné dotazy směřujte na kolegyni Nikolu Korčákovou, korcakova@diakoniespolu.cz nebo 776 833 315.

S přáním klidného času nastávajícího Adventu v radosti a ve zdraví.

Kristina Ambrožová

ředitelka

Středisko humanitární a rozvojové spolupráce Diakonie ČCE


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše